Velika prednost LCHF prehrane je, da naučimo telo za energijo optimalno izkoriščati maščobe, kar za sodobnega človeka sicer ni značilno. Večina posameznikov jih izkorišča zelo slabo, kar pripelje do debelosti in različnih zdravstvenih problemov. Več imamo v prehrani ogljikovih hidratov, več inzulina se sprošča, posledično pa za energijo kurimo manj maščobe in več se je kopiči v zalogah. Poleg tega zaužiti ogljikovi hidrati zaradi slabe senzitivnosti celic na hormon inzulin prehajajo v maščobe in se kopičijo kot zaloge. Možganom se zdi, da ne dobimo dovolj energije, čeprav po krvi plava ogromno maščob in ogljikovih hidratov oziroma glukoze, zato smo lačni, kljub temu, da jemo kar naprej. Sčasoma se pričnejo pojavljati zdravstvene težave, predvsem bolezni sodobnega časa, kot so presnovni sindrom, problemi s srčno-žilnim sistemom, določene oblike raka, diabetes, demenca in druge. Več informacije najdete na: http://fitkuhinja.si/lchf-prehrana/
- 4 velika jajca
- 4 velike žlice razmaščene mandljeve moke Sukrin
- 1 velika žlica saldkorja v prahu Melis Sukrin
- 100 g masla
- 1 strok vanilije
- 400 ml smetna za stepanje za kuhanje kreme
- 4 rumenjake
- 100 cl Mascarpone sira
- 2 lističa želatine
- 200 ml smetane za stepanje
- 200 ml smetane za stepanje
- 1 listič želatine
- 200 ml greškega jogurta
- Za testo najprej ločimo rumenjake in beljake, iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjakom dodamo stopljeno maslo in Sukrin ter jih penasto umešamo, dodamo k trdemu snegu skupaj z mletimi lešniki in mandeljni, počasi umešamo in dodamo kanček soli.
- V tortni model damo papir za peko in maso vlijemo v model. Pred peko model potresemo, da se masa enakomerno porazdeli. Pečemo v pečici pri 180°C približno 20 minut.
- Vzamemo iz pečice ter ohladimo in izrežemo z modelom manjše tortice ali pripravimo večjo, kar v modelu.
- Vaniljevo kremo pripravimo iz sladke smetane v katero damo strok vanilje, katerega prerežemo po dolžini in z nožem postrgamo semena. Smetano s strokom vanilje in smeni vremo dobrih 5 minut. Med tem časom namočimo želatino v hladno vodo.
- Posebej umešamo rumenjake s Sukrinom Melis , iz smetane odstranimo strok vanilje in prilijemo rumenjakom ter hitro mešamo.
- To zmes sedaj vlijemo nazaj v kozico in pristavimo na štedilnik, mešamo do vretja, nato kremo odstranimo in ohladimo.
- Ohlajeni vaniljevi kremi dodamo del dobro premešanega Mascarpona, stepeno sladko smetano in želatino ter dobro premešamo. Postavimo na hladno za pol ure.
- Najprej namočimo želatino v hladno vodo. Ko se zmehča jo malo pogrejemo, da se stopi. V skledo damo grški jogurt, dodamo mu stepeno sladko smetano in med rahlim mešanjem še raztopljeno želatino. Umešamo in dodamo kremo na predhodno že ohlajeno vanilijevo kremo.
- Tik pred serviranjem tortico odstranimo iz kalupa. Pomagamo si z vročim nožem, da se krem lepo loči od sten modela. Grobo sesekljamo lešnike in jih potresemo po tortici, po želji jih lahko obrizgamo s stepeno sladko smetano ter dodamo listič melise ali mete. Dodamo tudi par borovnic.